ZOF App
Šťáva z melounu vodního

Šťáva z melounu vodního

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

60 kcal

Energie kJ

251 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

13 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (13 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.6 %) Sacharidy (90.7 %) Tuky (3 %) Vláknina (0.7 %)

Meloun vodní je plodem lubenice obecné (Citrullus lanatus), který běžně roste v podmínkách mírného i subtropického pásma. Hmotnost se pohybuje od 2 do 15 kg, slupka plodů má většinou zelenou barvu, dužina je červená. Chutná sladce, původem pochází z Afriky. Botanicky patří do zeleniny, v potravinářství se z důvodu svého složení často řadí mezi ovoce.
 

Šťáva z melounu vodního a zdraví

Šťáva z melounu vodního je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a vitamín C. Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév.
Šťáva z melounu vodního má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
 

Šťáva z melounu vodního v kuchyni

Šťáva z melounu vodního se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a 
klíčených potravin. 
Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z melounu vodního je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin, 
- limonád.

Recepty s touto potravinou