ZOF App
Šťáva ze špenátu

Šťáva ze špenátu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

88 kcal

Energie kJ

367 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (47.7 %) Sacharidy (35.8 %) Tuky (15.4 %) Vláknina (1.1 %)

Špenát setý (Spinacia oleracea) je celosvětově rozšířená listová zelenina, která původně pochází z jihozápadní Asie. 

Šťáva ze špenátu a zdraví

Listy špenátu setého jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové ve špenátu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů.
Špenát je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulacia
Významný je i podíl karotenů v listech, nejvíce beta-karotenu a luteinu. Konzumace špenátu tak navyšuje antioxidační kapacitu, má i přímý vliv na správnou funkci zraku.

Šťáva ze špenátu v kuchyni

Šťáva ze špenátu se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Recepty s touto potravinou