ZOF App
Tofu natural

Tofu natural

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

141 kcal

Energie kJ

587 kJ

Bílkoviny

12.3 g

Sacharidy

2 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.3 g) Sacharidy (2 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (36.7 %) Sacharidy (6 %) Tuky (54.5 %) Vláknina (2.9 %)

Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka, původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě. 

Tofu natural a zdraví

Tofu natural je bohatým zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce.
Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů.
Tofu natural má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tofu natural v kuchyni

Tofu natural má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, které je potřeba ochucovat. Používá se do slaných i sladkých receptů:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- omáček,
- karbanátků,
- salámů,
- pomazánek,
- smoothie,
- pudinků,
- dortů.

Recepty s touto potravinou