ZOF App
Tofu uzené

Tofu uzené

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

148 kcal

Energie kJ

617 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

2 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (2 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (39.7 %) Sacharidy (5.7 %) Tuky (51.9 %) Vláknina (2.7 %)

Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka a následným uzením (průmyslově tekutým kouřem). Původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě. 

Tofu uzené a zdraví

Tofu uzené je bohatým zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce.
Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů.
Tofu uzené má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tofu uzené v kuchyni

Tofu uzené má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, je možné jej konzumovat i bez ochucení. Používá se do slaných i sladkých receptů:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
omáček,
karbanátků,
salámů,
pomazánek,
smoothie,
pudinků,
dortů.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 19243 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma

Vybrané recepty s touto potravinou

Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.