Tymián čerstvý
Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
417 kcal
Energie kJ
1743 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
65 g
Tuky
7 g
Vláknina
20 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Tymián je koření tvořené sušenými větvičkami s listy a květy tymiánu obecného.
Pochází ze západní oblasti středomořského pobřeží. Byl uznáván jako symbol síly hlavně pro gladiátory a Egypťané ho využívali k balzamování.
Typický je pro středomořskou a balkánskou kuchyni.
Tymián a zdraví
Je vhodný proti průjmům, nadýmání či zánětech zažívacího traktu, má antibiotické a protiparazitární účinky.
Vyluhovaný tymián pomáhá při kašli, protože odhleňuje a celkově zklidňuje záněty dýchacích cest.
Nepoužívá se v těhotenství a při srdeční slabosti.
Tymián v kuchyni
Je vhodný zejména do teplé kuchyně:
- na drůbež,
- ke zvěřině,
- do polévek,
- do dušených jídel,
- k nádivkám,
- do masových pokrmů.
Při nakládání masa brání jeho zkažení.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18262 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.