ZOF App

Jak nakrmit ego

před 2 týdny

Miluju televizi. Společně s mikrovlnnou troubou je to největší vynález 20.století. Vždy ji zapínám v okamžiku, když se chci ubezpečit, že moje strava je skutečně racionální. A nejlepší jsou pro to politické debaty. Po dvou minutách drahocenného času, kdy stále není jasné, který z politiků se prezentuje větším egem, přístroj vypínám s pocitem uspokojení. Nic se nezměnilo. Žádné úsměvy, pochvaly, projevy uznání. Jenom staré známé obviňování, projevy negativních emocí, nedůvěra… Pocit mojí spokojenosti pramení především ze zjištění, že ega všech politicky nadaných jedinců této...

Číst dále

Dnes je světový den hypertenze

před 3 týdny

Dnes je světový den hypertenze
Světová liga proti hypertenzi se rozhodla, že 17. května vyhlásí Světovým dnem hypertenze. Krok je to bezpochyby záslužný, protože vysoký krevní tlak je zdravotní záludnost, která nebolí, z těchto důvodů si jej proto ani moc nevšímáme. Obecně platí, že za chyby se platí, na poplatky spojené s následky dlouhodobé ignorace hypertenze proto postižení koukají stejně nešťastně, jako na výsledek exekuce. Přitom se jedná o zdravotní problém, se kterým je možné velmi elegantně pracovat. Tvrzení, že za jeho vznik neseme v naprosté většině případů...

Číst dále

Papoušek – součást duševního zdraví

před 1 měsícem

Papoušek – součást duševního zdraví
Pro člověka bylo od okamžiku vzniku zemědělství a pastevectví před mnoha tisíci lety běžné sdílet společný prostor pro život s některými zvířaty. Postupem vývoje zjistil, že ne všechny musí zákonitě skončit na rožni či talíři a jal se některé domestikovat pro potřeby egoistické i citové. Moderní civilizace v kombinaci s rozvojem mezinárodní dopravy způsobily velmi dobrou dostupnost prakticky jakéhokoli zvířátka, které běžně označujeme za domácí mazlíčky. Nemám na mysli zrovna pitbuly nebo pavouky, se kterými bych se raději moc nemazlil (i když...

Číst dále

Mýty a fakta o chřestu

před 1 měsícem

Mýty a fakta o chřestu
Chřest lékařský (Asparagus officinalis) sice nepatří mezi běžně pěstované druhy zeleniny, je ale považován za pochoutku, o které navíc koluje celá řada informací vztahujících se k jeho zdravotní prospěšnosti. První záznamy o používání této rostliny v kuchyni pochází z Afriky a jsou staré přes 4 000 let. I v české gastrokultuře se chřestu podařilo zahnízdit docela dobře, v posledních letech je do svých specialit zařazuje každá „lepší“ restaurace. Je oblíben nejen z chuťových důvodů, ale i proto, že mu byl přisouzen status „dietní potravina“. To je...

Číst dále

Kam kráčíš, národe?

před 1 měsícem

Kam kráčíš, národe?
Obklopují nás různé „pravdy“. Z jedné z nich se dnes v oblasti zdraví stalo klišé – „Jsme to, co jíme“. Kus pravdy v tom samozřejmě je. Naše tělo není složeno z ničeho jiného než z toho, co mu dáváme každý den v podobě jídla a tekutin. Všichni to víme. Evidentně si to ale uvědomuje pouze „hrstka vyvolených“, kteří tuto pravdu skutečně pochopili a řídí se jí. Světové statistiky mluví o 20 – 30% západní části populace. Ten zbytek se úspěšně likviduje. Z úhlu nezávislého pozorovatele, který kouká...

Číst dále

Čínská studie

před 1 měsícem

Čínská studie
Každý den se v médiích objevují výsledky nových vědeckých studií, které jsou prováděny za účelem odhalení roušky tajemství lidského zdraví. Tím, že vlastní nálepku „vědecká studie“ a navíc je média přebírají pro zveřejnění ne vždy v plném znění a souvislostech, dochází často k jejich špatnému pochopení. Typický příklad: V tisku se dočteme, že vědci prokázali vliv nějaké látky na podporu imunitního systému. Řekneme si – hurá, začneme tuto látku užívat a nebudeme nemocní. Tento zkratový způsob uvažování je naprosto běžný. Nepátráme po dalších informacích,...

Číst dále

Jak (ne)nakupovat

před 1 měsícem

Jak (ne)nakupovat
Není nic překvapivého na zjištění, že prodejci na potravinách pozměňují data spotřeby. Logika ekonomického zákona „Přežívají jen ti nejsilnější“ jim podsouvá zkažené myšlenky typu „přelep etiketu, nikdo to nepozná“. Jako populace nemáme chuť vůbec se pozastavit nad tím, že se toto děje – hranice otrlosti většiny z nás se evidentně posouvají neustále dál. Ani už nejsme zaskočeni, že pro pár korun je schopen si prodejce pokazit jméno. Lidská paměť je krátká a pokuty nízké. Na pováženou je ale fakt, že...

Číst dále

Vítězové a poražení

před 1 měsícem

Vítězové a poražení
Lidé mezi sebou vždy válčili. Podobně jako zvířata. Od okamžiku, kdy jsme se pasovali na Homo sapiens, se boje zintenzívnily a byly stále vychytralejší a podlejší. Přitom všichni si přejeme mír. A klid. Chceme se bavit a užívat si, ne se zabíjet. Celá historie lidstva zná ale pouze dvě skupiny lidí – vítěze a zapomenuté poražené. Smutné je to, že se vzájemně zabíjíme na mnoha úrovních. Nestačí nám už klasické zbraně, které ukončí život v jednom okamžiku. Dobře výdělečné je zabíjet...

Číst dále

Talent

před 1 měsícem

Všichni přicházíme na tento svět se základní výbavou. Kromě holého zadku si přinášíme i spektrum vlastností daných nám do vínku našimi rodiči. Díky Bohu jsme každý jiný – v opačném případě by na tomto světě vůbec nebylo veselo. Rozdíly mezi námi ale vyvolávají závist. Jeden je lepší než druhý a ten je vyvinutější než další. Ego si vždy rádo smlsne na emocích, které při těchto reakcích vznikají. Nejlépe se krmíme pomlouváním úspěšných. Konkrétně těch, kteří se na pomyslný vrchol vyšplhali vlastní...

Číst dále

Střídmost nade vše

před 1 měsícem

Střídmost nade vše
Jako malé dítě vyrůstající na vesnici v srdci zemědělského kraje jsem byl neustále nucen poslouchat svoji babičku, která kázala „Jez do polosyta, pij do polopita“. Jako mnozí ostatní nejenom v tomto věku se mi vůbec nechtělo pochopit smysl tohoto moudra a už vůbec ne se jím řídit. Teprve dlouhá léta praxe v oblasti zdravého životního stylu a pozorování a zkoumání úrovně zdraví všech, kteří měli touhu změnit svůj stravovací režim, mi poodhalilo roušku tajemství starého pořekadla. Žaludek, který má neustálé tendence ovládat a...

Číst dále

Má detoxikace význam?

před 1 měsícem

Má detoxikace význam?
Jedním z fenoménů moderní doby v oblasti zdravého životního stylu je snaha nabídnout co nejzajímavější možnosti detoxikace. Svým způsobem je to vcelku logické. I přesto, že se všude cituje pojem zdraví a my tak získáváme dojem, že koupí nějakého výrobku či služby skutečně pro své zdraví něco děláme, naše těla v sobě hromadí stále větší množství různého odpadu. Na vině není ani tak kvalita toho, za co utrácíme peníze, ale především naše neschopnost kontrolovat vlastní emoce. Jsou to především naše...

Číst dále

Dětská obezita

před 1 měsícem

Celkový počet dětí s nadváhou neustále roste. Žádná novinka a nic překvapujícího – všichni máme možnost sledovat tento trend. Statistiky dokonce říkají, že za posledních 20 let se jejich množství ztrojnásobilo. Rodičům to evidentně nevadí. Možná to zní divně – mít obézní dítě a nelámat si s tím hlavu – ale pokud by to dospělákům skutečně nebylo jedno, začali by tímto směrem vyvíjet jakoukoli aktivitu vedoucí ke zlepšení situace. Existuje efekt sociální nápodoby. Ten říká, že když ke zdravému životnímu stylu nebudou...

Číst dále

Vegetariánství a veganství v praxi

před 1 měsícem

Vegetariánství a veganství v praxi
Čím déle se profesně věnuji výživě, kde není možné přehlédnout divoké a často až nenávistné diskuze mezi výživově odlišně uvažujícími skupinami populace, tím více se u nich bavím. Důvod je jednoduchý – projevy ega a prosazování takzvané pravdy jsou nejen dětinské, ale často až směšné. Typickým a zřejmě i nejrozšířenějším příkladem jsou názorové rozdíly mezi vegetariány a lidmi konzumujícími maso. Jedna skupina tvrdí, že není fér ubližovat zvířatům, proto je nechtějí jíst. Ta druhá naopak tvrdí, že maso je zdrojem...

Číst dále

Dnes je Světový den zdraví

před 2 měsíci

Dnes je Světový den zdraví
Zdraví máme jen jedno. Stejně jako tělo. Dostali jsme jej do vínku při příchodu na tento svět s příslibem nerozlučného partnerství. Pravda, spravedlnost už je taková, že každý jsme byli postaveni na jinou startovní čáru. Ať už se ale pyšníme zdravím skutečně pevným či se trápíme jeho křehkostí, každý máme možnost o něj pečovat. A stačí skutečně málo: Trocha pohybu na čerstvém vzduchu každý den. Občasné uvědomění si významu pojmu „pokora“, jehož součástí je střídmost – v množství konzumovaného jídla, vypitého...

Číst dále

Potraviny nejvíce škodící imunitě podle Martina Jelínka

před 2 měsíci

Potraviny nejvíce škodící imunitě podle Martina Jelínka
1. Sladkosti Každý má občas potřebu osladit si svůj život, někteří ale na této závislosti staví celý svůj jídelníček. Sladká chuť je velmi silným faktorem, který ovlivňuje nejen naše chování, ale i fungování imunitního systému. Zvýšená konzumace cukrů (v jakékoli podobě - dortů, koláčů, zákusků, slazených nápojů, müsli tyčinek i směsí…) výrazně snižuje schopnost bílých krvinek pohlcovat choroboplodné zárodky (potlačuje tedy schopnost fagocytózy). Současně vzniká nedostatek vitamínů B komplexu, startují se tak pochody vedoucí k odklonu od rovnováhy celého metabolismu. Obecně...

Číst dále

Spása moderního stravování?

před 2 měsíci

Spása moderního stravování?
Moderní doba nám v oblasti potravinářství přinesla převratný objev - potraviny upravené tak, aby se tvářily zdravě. Respektive zdravěji než zdravě. Faktem je, že naprostou většinu potravin v jejich přirozené podobě můžeme považovat za zdravé. „Zdravé“ znamená, že obsahují spoustu důležitých živin, které našemu zdraví prospívají, a současně minimum takových látek, které zdraví ubližují. Jakmile ve snaze zdokonalit dílo matky přírody přizveme k (často nezbytným a výhodným) technologickým úpravám na pomoc i chemii, stane se, že se obsah zdraví prospěšných živin výrazně...

Číst dále

Výzva rodičům

před 2 měsíci

Výzva rodičům
S oblibou pozoruji přístup rodičů ke stravování svých ratolestí. Obzvlášť těch, kteří se o stravu trochu zajímají a tedy si i myslí, že této oblasti rozumí. Nastudovat pár základních pravidel není problém, ostatně to sleduji už dlouhá léta ve vlastních kurzech. Evidentně největší výzva, se kterou se rodiče perou, je tato pravidla převést do reálného jídelníčku a naservírovat to svému potomkovi s úsměvem tak, aby výsledek byl přijat nejen bez remcání, ale především s přirozeností a respektem. Extrémismy polarizující společnost...

Číst dále

Vliv stravy na imunitu: Kvalita potravin

před 2 měsíci

Vliv stravy na imunitu: Kvalita potravin
Imunita je složitý homeostaticky fungující systém, jehož hlavním úkolem je chránit nás před škodlivými účinky choroboplodných zárodků (takových, které věda označuje jako antigeny). O tom, jak dobře tuto práci bude vykonávat, rozhoduje celá řada faktorů. Když pomineme ty, které nemáme šanci ovlivnit, tedy genetické, jež způsobují především autoimunitní potíže, otevírá se před námi doslova moře možností, jak aktivně řídit jeho efektivitu. Nejdůležitější jsou kvalita stravy, úroveň stresu, pohybová aktivita a spánkový režim. Netroufnu si říct, který má největší význam, protože...

Číst dále

Jak úspěšně zhubnout

před 2 měsíci

Jak úspěšně zhubnout
Redukce nadváhy je jeden z nejčastěji řešených problémů v oblasti zdravého životního stylu vůbec. V podstatě se ani není co divit. Kombinace toho, čím nás krmí potravinářský průmysl, a současně snaha naprosté většiny populace žít konformním způsobem života, dává naprosto nekompromisní výsledek v podobě postupného a nenápadného nárůstu tukových polštářů na těle. Statistiky jsou neúprosné a nešetří nikoho z nás. Dnes je seriózně vědecky prokázáno, že jako populace nezadržitelně tloustneme a žádný z doposud použitých a veřejně propagovaných systémů prevence...

Číst dále

Potraviny podporující imunitní systém podle Martina Jelínka

před 3 měsíci

Potraviny podporující imunitní systém podle Martina Jelínka
Imunita člověka je po celý jeho život pod neustálým útokem celé řady nežádoucích faktorů. Nejčastěji se jedná o choroboplodné zárodky typu virů, bakterií, plísní, parazitů či nádorových buněk. Naše obranyschopnost je neustále v pohotovosti, zaslouží si proto pozornost v podobě snahy o podporu všech procesů, skrze které udržuje naše zdraví v rovnováze. Strava patří mezi faktory, které mají na funkci imunity nemalý vliv. Potraviny obsahují látky, které imunitnímu systému „komplikují život“, současně jsou ale zdrojem zajímavých živin, které jeho funkci...

Číst dále

JÍDELNÍČEK:

Mýty a fakta ve výživě: Strava lovců a sběračů je výhodnější, než smíšená

před 3 měsíci

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s low carb dietami. Argumentace je jednoduchá a v podstatě i logická – západní civilizace dospěla do stavu, kdy ve stravě zoufale převažují sacharidy, navíc v nevhodné kvalitě. Tento posun do nutričního extrému nese celou řadu zdravotních následků, není se tak co divit, že hlasy volající po korekci jsou stále silnější. Tyto řádky nepíšu proto, že bych měl cokoli proti nízkosacharidovému přístupu. Právě naopak – pokud je taková koncepce správně definována a splňuje...

Číst dále

RECEPT:

Espresso bez nervů

před 4 měsíci

Espresso bez nervů
Spousta lidí na celém světě živě debatuje o tom, zda je káva zdravá. Jsou i takoví, kteří toto dilema neřeší a vesele holdují konzumaci této tekutiny bez ohledu na to, jak na ně působí. Já sice touto otázkou občas potrápím svoje mozkové závity (http://blog.kurzyatac.cz/2019/07/je-kava-zdrava/), ale rád se veřejně přiznám, že si bez černého nápoje obtížně dokážu představit den. Jako člověk odpovědný za svoje zdraví samozřejmě chci, aby moje závislost byla (pokud možno) bez následků, proto nepiju "obyčejnou" kávu, ale ujíždím...

Číst dále

RECEPT:

Amarantové pokušení

před 4 měsíci

Amarantové pokušení
Také jste prožili sladkého Valentýna?

Číst dále

JÍDELNÍČEK:

Můj běžný pracovní den

před 4 měsíci

Včerejší den byl pracovně náročný. Finišovali jsme s konečnými úpravami aplikace, takže produkce strersu převýšila standardní normu, na kterou jsem každodenně zvyklý. I přesto se podařilo ráno před snídaní vyběhnout na 40 minut se psy, před večeří pak vyventilovat projevy emočního kolapsu ve fitku.  Nebudu tvrdit, že tento den je vzorem dokonalosti ve sféře mého bytí, důležité ale je, že se můžu poplácat po ramenou minimálně za snahu...a především - jídlo splnilo chuťové požadavky, a to je nejvíc :-)

Číst dále

RECEPT:

Špenátové chipsy

před 4 měsíci

Špenátové chipsy
Chipsy a ostatní křupavé dobroty hýbou světem potravinářského průmyslu už dlouhá desetiletí. Kombinace soli, častého přídavku zvýrazňovačů chuti a kouzelného křupavého vjemu při konzumaci dělá ze strávníků doslova závisláky. Faktem je, že běžná komerční výroba chispů a jim podobných produktů zahrnuje používání poměrně vysokých teplot, které jsou původcem Maillardovy reakce (= vzniku karcinogenních látek). Další vadou na kráse je přítomnost různých aditiv, nejčastěji z kategorie ochucovadel a zvýrazňovačů chuti, což se také ne každému líbí. Nadšenci do racionálního stravování budou...

Číst dále

Zdravím všechny zájemce o racionální stravování, labužníky i nadšené propagátory alternativních výživových směrů na mém novém profilu! Na tomto místě nechám nahlédnout pod pokličku nejen vlastní kuchyně, ale podělím se i o myšlenkové pochody v oblasti zdravého životního stylu, které běžně rozvíjíme se studenty v kurzech (www.kurzyatac.cz). Specialitou budou především celodenní jídelníčky, na kterých si ukážeme, jak by (ne)měl vypadat přístup většiny populace ke stravování v různých situacích. Vítejte ve světě ZOFapp :-)

Číst dále