Vločky jáhlové
Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
386 kcal
Energie kJ
1614 kJ
Bílkoviny
11 g
Sacharidy
69 g
Tuky
4 g
Vláknina
7.6 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Jáhlové vločky se vyrábí lisováním napařených loupaných zrn prosa (Panicum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Jáhlové vločky a zdraví
Jáhlové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jáhlové vločky v kuchyni
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19873 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.