ZOF App
Vločky rýžové

Vločky rýžové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

375 kcal

Energie kJ

1566 kJ

Bílkoviny

8.2 g

Sacharidy

74 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8.2 g) Sacharidy (74 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (82.7 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (1.9 %)

Rýžové vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn rýže (Oryza sativa). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Rýžové vločky a zdraví

Rýžové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Obsahují menší podíl bílkovin,  jsou ale velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění). 
Vločky mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýžové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 
Je možné z nich vyrobit rýžové mléko.

Recepty s touto potravinou