Zdroje informací
Nutriční hodnoty potravin v databázi aplikace ZOF byly získány z následujících zdrojů:
USDA Food Composition Databases
https://ndb.nal.usda.gov/ndb
Frida - Food data published by DTU Food
https://frida.fooddata.dk
University of Sydney - Glycemic Index
http://glycemicindex.com/
NutriDatabáze.cz
https://www.nutridatabaze.cz
Nutriční hodnoty potravin, které nejsou součástí výše uvedených databází, byly čerpány z odborné literatury.
Nutriční hodnoty některých potravin vykazují u různých zdrojů poměrně velké rozdíly. Z toho důvodu byl u takových hodnot použit jejich aritmetický průměr.
Upozornění pro uživatele: I přesto, že jsou nutriční hodnoty čerpány z vědeckých zdrojů, není možné je v praxi považovat za zcela přesné, protože obsah živin v potravinách ovlivňují faktory jako např. podmínky a způsob pěstování, skladování, techologické úpravy atd. Jídelníčky vypracované v této aplikaci proto ve výsledných hodnotách obsahu živin považujte za orientační.